ادامه سرکوب زنان مخالف حجاب اجباری؛ «با حضور این بازیگران پروانه نمایش نمی‌گیرید»

جمهوری اسلامی نمی‌خواهد از سد حجاب اجباری عقب‌نشینی کند و تلاش می‌کند با وضع قوانینی سرکوبگرایانه‌تر که معیشت مردم را هدف قرار می‌دهد، هزینه اعتراض را سنگین‌تر کند

گروهی از زنان هنرمند مخالف حجاب اجباری در ایران - Public media

در تازه‌ترین برخوردهای سرکوبگرایانه جمهوری اسلامی با زنان مخالف حجاب اجباری، معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی که زیرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی محسوب می‌شود، روز ۲۷ خرداد در نامه‌ای خطاب به رئیس اتحادیه تهیه‌کنندگان سینمای ایران، به تهیه‌کنندگان ایرانی اخطار داد که دیگر حق ندارند با زنان بازیگری که طی ماه‌های اخیر حجاب اجباری را کنار گذاشته‌اند، همکاری کنند.

به گزارش خبرگزاری‌های داخل ایران، حبیب ایل‌بیگی در نامه‌اش خطاب به غلامرضا موسوی، هشدار داد که در صورت حضور بازیگران مخالف حجاب اجباری در پروژه‌های سینمایی، برای آن فیلم‌ها پروانه نمایش صادر نخواهد شد؛ دستوری حکومتی که علاوه بر سرکوب آزادی‌های فردی مردم، حتی با قانون اساسی خود جمهوری اسلامی نیز در تضاد است.

در این نامه آمده است: «تهیه‌کنندگان می‌باید از به‌کارگیری عوامل و بازیگرانی که به انحای مختلف با هنجارشکنی و نادیده گرفتن قوانین کشور مسئله‌ساز بوده‌اند، مثل کشف حجاب، اجتناب ورزند و در صورت هرگونه همکاری، چنانچه هنگام اخذ پروانه نمایش با مشکل مواجه شوند، شخصا مسئول‌اند و باید پاسخگوی عملکرد خود و تبعات آن باشند.»

از زمان آغاز خیزش سراسری ایرانیان علیه جمهوری اسلامی در شهریور ۱۴۰۱، سینماگران زیادی در ایران در همراهی با اعتراض‌های مردمی، در خیابان‌ها حضور یافتند یا در حساب‌های شخصی خود در رسانه‌های اجتماعی، به کشتار وسیع مردم به دست نیروهای حکومتی و سرکوب زنان و مردان معترض واکنش نشان دادند. بسیاری از زنان بازیگر همچون ترانه علیدوستی، لیلی رشیدی، کتایون ریاحی، هنگامه قاضیانی، پانته‌آ بهرام، شقایق دهقان، افسانه بایگان، باران کوثری، گلاب آدینه، فاطمه معمتدآریا، سهیلا گلستانی، مریم بوبانی، آزاده صمدی و لیلا بلوکات هم طی ماه‌های اخیر با کنار گذاشتن حجاب اجباری و حضور در اماکن عمومی با پوشش آزاد، با اعتراض‌های گسترده زنان ایرانی علیه حجاب اجباری که همچنان در خیابان‌های ایران ادامه دارد، همراه شدند؛ همراهی و اعتراضی که به بازداشت‌های موقت یا طولانی هنگامه قاضیانی، ترانه علیدوستی، سهلیلا گلستانی، پانته‌آ بهرام و کتایون ریاحی منجر شد و در مواردی هم برخی گزارش‌ها، ضرب‌وشتم این گروه از زنان بازیگر در اتاق‌های بازجویی دستگاه‌های اطلاعاتی جمهوری اسلامی را روایت کردند.

در روزهای اخیر نیز خبر احضار و صدور حکم جلب برای شقایق دهقان، آزاده صمدی و لیلا بلوکات به دلیل حضور بدون حجاب اجباری در اماکن عمومی منتشر شده بود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به نظر می‌رسد با صدور این حکم جدید و حکومتی، این گروه از زنان بازیگر و هنرمند تا اطلاع ثانوی اجازه ندارند در پروژه‌های سینمایی، تئاتری یا سایر فعالیت‌های رسمی و هنری در ایران حضور داشته باشند.

این در حالی است که پخش‌کننده فیلم سینمایی «تفریق» نیز به‌تازگی خبر داده که پروانه نمایش این فیلم به دلیل حضور مانی حقیقی به‌عنوان کارگردان اثر، باطل شده است و مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جلو اکران عمومی فیلم را گرفته‌اند. از آغاز خیزش سراسری ایرانیان علیه جمهوری اسلامی امانی حقیقی از جمله سینماگرانی بود که در ویدیوهای مختلف به کشتار گسترده و سرکوب اعتراض‌های مردم انتقاد کرده بود.

این رفتارها نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی نمی‌خواهد از سنگر حجاب اجباری عقب‌نشینی کند و تلاش می‌کند با وضع قوانینی سرکوبگرایانه‌تر که معیشت مردم را هدف قرار می‌دهد، هزینه اعتراض‌ به حجاب اجباری را سنگین‌تر کند.

مقام‌های جمهوری اسلامی بارها در سخنرانی‌های مختلف اذعان کرده‌اند که باور دارند تاثیر رفتارهای اجتماعی هنرمندان و چهره‌های معروف بر مردم بسیار زیاد است و به همین دلیل تلاش می‌کنند با محدود و سرکوب کردن هنرمندان معترض، از ادامه‌دار شدن اعتراض‌ها و شکل‌گیری تجمع‌های دیگر جلوگیری کنند.

بر همین مبنا، در لایحه جنجالی نمایندگان مجلس شورای اسلامی موسوم به «لایحه عفاف و حجاب» هم مجازات هنرمندان و چهره‌های معروف که علیه حجاب اجباری سخن بگویند یا با پوشش آزادنه در اماکن عمومی حضور یابند، سنگین‌تر از سایر گروه‌های جامعه در نظر گرفته شد؛ تحلیلی که البته چندان مطابق با واقعیت به نظر نمی‌رسد؛ زیرا پس از آغاز خیزش سراسری اخیر و گسترده‌تر شدن اعتراض‌های زنان ایرانی به حجاب اجباری بود که زنان بازیگر هم به صف اعتراض‌ها پیوستند و تلاش کردند کنار زنان و مردان معترض به جمهوری اسلامی قرار بگیرند.

بیشتر از فرهنگ و هنر